onsdag 5 september 2007

Helt galet!

Jag vet inte om jag skall skratta eller gråta när jag läser det här. Tydligen är rektorn på skolan helt allvarlig. Problemet är att sådana här handlingar endast skapar ytterligare vi-och-dom-känslor.
Men för övrigt är det oerhört enkelt. Om man ikläder sig en svensk fotbollströja behöver man nödvändigtvis inte vara rasist. Själv trodde jag aldrig att skulle behöva påpeka det. Jag tycker det här endast är patetiskt och löjligt.

Hämtat från dagens Sydsvenskan.

Fotbollströjor stoppade på skolfotot


Åttondeklassare på Strandskolan i Klagshamn får inte vara med på årets fotografering till skolkatalogen. Anledningen: de har svenska fotbollslandslagets tröjor på sig.
– Skolfotografier är ingen politisk manifestationsplats, säger skolans rektor.

Klagshamn. Igår skulle eleverna på Strandskolan i Klagshamn bli fotograferade inför årets skolkatalog. Redan i förrgår förklarade därför majoriteten av pojkarna i en åttondeklass för sin klassföreståndare att de ville klä sig i svenska fotbollslandslagets matchtröjor.

När klassföreståndaren fick reda på detta kontaktade han Strandskolans rektor Pär Blondell. Rektorn fattade då beslutet att pojkarna inte skulle få bli fotograferade till skolkatalogen klädda i Sverigetröjor.

Pojkarna fick inte heller bli fotograferade enskilt.
– Det står i vår läroplan att vi ska arbeta mot främlingsfientlighet och intolerans. En fotbollströja står ju inte för det, men i grupp så kan det uppfattas på det sättet. Det vill jag bespara oss, personalen, barnen och deras föräldrar, säger skolans rektor.

Var beslutet lätt?
– Mycket lätt. Den som skulle se bilden i skolkatalogen skulle inte förknippa det med en fotbollsmatch mot Danmark, säger han.

Rektor Pär Blondell tycker inte att fotbollströjorna är ett ”naturligt inslag” i skolvardagen.
– Hade det varit så att killarna sprungit omkring med fotbollströjorna i skolan varje dag, så okej. Men jag har faktiskt aldrig sett att de har haft tröjorna på sig tidigare, säger han.

Är det ok med Danmarks, Brasiliens eller Italiens landslagströjor?
– Hahahaha. Man måste sätta det i sitt sammanhang. Tio killar med landslags- och Sverigetröjor på ett klassfoto kan knytas till en politisk manifestation. Men på läktaren vid en landskamp uppfattas det på ett annat sätt, säger Pär Blondell.

Sydsvenskan har varit på Strandskolan och pratat med elever på skolan.
– Vi menade inget illa. Och vi trodde absolut inte att det skulle tolkas som rasistiskt. Vi har många kompisar med invandrarbakgrund, säger en av pojkarna till Sydsvenskan.
– Hur kan det vara rasistiskt att ha en landslagströja på sig? undrar hans tjejkompis.

Rektorns beslut betyder att flera pojkar i en åttondeklass på Strandskolan inte kommer att finnas med i årets skolkatalog.
– De kommer nog att skriva att vi var frånvarande, säger en av pojkarna.

Och någon ny fotomöjlighet kommer inte att ges.

Nu ska skolans rektor diskutera händelsen med eleverna och deras föräldrar.
– Det är en gråzon vad som kan uppfattas som rasism och främlingsfientlighet. Mitt beslut kanske kan uppfattas som intolerant. Men nu gjorde eleverna det här valet. Jag tycker inte att det var ett bra val. Och som förälder hade jag inte heller tyckt att det var bra. Och som elev om fem år hade jag nog inte tyckt att det var ett bra val, säger rektor Pär Blondell.

2 kommentarer:

Red... sa...

Helt sanslöst! Var i hela himmlen är vi på väg om vi inte kan ha på oss svenska landslagets tröjor ( i SVERIGE) utan att bli kallade rasister. Politisk manifestation, i 8:e klass, pga fotbollströjor??! Give me a fucking break...!!

Anonym sa...

din jävla nazist, snaka inte så. Hur vågar du vissa dina rasistiska åsikter på nätet. Har du inte tänkt på os, vi blattar, vi som läser det här